Aangifte van overlijden
1Aangifte van overlijden
Dit gebeurt in regel door uw begrafenisondernemer op de Burgerlijke Stand van de overlijdensgemeente.
Lees meerinzake administratieve afwikkeling
en regelen nalatenschap na overlijden
Dit gebeurt in regel door uw begrafenisondernemer op de Burgerlijke Stand van de overlijdensgemeente.
Lees meerHad de overledene een testament? Uw notaris kan hiervoor het Centraal Register van Uiterste Wilsbeschikkingen en Testamenten raadplegen.
Lees meerSuccessierechten zijn de belasting verschuldigd op de waarde van alle goederen die uit de nalatenschap van een overledene worden verkregen, ná aftrek van de begrafeniskosten en gebeurlijke schulden.
Lees meerEchtgenoten kunnen een overlevingspensioen ontvangen uit de beroepsactiviteiten van de overleden echtgeno(o)t(e).
Lees meerIndien de overledene één of meerdere van deze uitkeringen genoot...
Lees meerWend u tot de verzekeringsmakelaar/-agent/-maatschappij om de verschillende verzekeringen van de overledene af te sluiten dan wel verder te zetten (familiale, inboedel, brand, auto, diefstal, leven …).
Lees meerVoor ambenaren, Voor loontrekkenden of gepensioneerden uit de Privé-sector en Voor Vakbond
Lees meerAls de belastingplichtige overleden is, rust de verplichting tot aangifte van de personenbelasting op:
Lees meerWas de overledene een zelfstandige, vraag dan aan zijn/haar boekhouder of accountant om de nodige stappen te zetten.
Lees meerHeeft uw echtgenoot, echtgenote, kind, ouder, grootouder, broer of zus een dodelijk arbeidsongeval gehad, dan vergoedt de verzekeringsonderneming u de begrafeniskosten.
Lees meerBreng snel uw ziekenfonds op de hoogte, zeker als de overledene een ziektevergoeding of invaliditeitsuitkering genoot, en bezorg een uittreksel van de overlijdensakte via het loket.
Lees meerHet gemeentebestuur verwittigt automatisch de FOD Sociale Zekerheid, Directie- Generaal Personen met een handicap via de Kruispuntbank na de aangifte van overlijden.
Lees meerIn samenwerking met Legacio kunnen wij u ontlasten van de administratieve rompslomp – (huur)contracten, nutsvoorzieningen, telecom, verzekeringen, abonnementen – na een overlijden. Deze dienstverlening is gratis.
Meer infoTegen een tarief dat gemiddeld 20 tot 50% lager ligt dan wat een notaris daarvoor in rekening brengt kunnen de experten van Legacio u eveneens van dienst zijn om de bankrekeningen te deblokkeren en de nalatenschap te regelen.
Meer info